Raport z rynku herbaty: czarna herbata króluje w filiżankach

Zgodnie z danymi publikowanymi przez GUS, rocznie w Polsce zużywa się około 35 tys. ton suszu herbacianego, z czego zaledwie około 5 tys. ton przypada na herbatki owocowe. Od dziesięcioleci niekwestionowaną liderką na polskich stołach jest herbata czarna.

Przy polskim przywiązaniu do tradycyjnego, mocnego naparu z czarnej herbaty, jednocześnie coraz częściej sięgamy po herbaty aromatyzowane, szczególnie te z aromatami cytrynowymi oraz owocowymi. Wszystkie te czynniki sprawiają, że pod względem spożycia czarnej herbaty plasujemy się wśród liderów w Europie, bo wypijamy jej aż blisko kilogram na osobę rocznie.

- Z ostatnich danych AC Nielsen wynika, że spożycie czarnej herbaty utrzymuje się na porównywalnym poziomie do poprzedniego roku. Na pewno wpływ na to ma rosnąca popularność innych rodzajów naparów. Ja jednak byłbym spokojny o pozycję czarnej herbaty na polskim rynku. Jest ona bowiem ulubionym napojem Polaków, co najwyżej chcą ją pić wzbogaconą o aromat ? mówi Maciej Rymski, National Sales Manager TEEKANNE Polska.

O popularności czarnej herbaty decyduje jednak nie tylko przyzwyczajenie ale i pamięć o czasach, kiedy na półkach nie było aż tylu różnego rodzaju herbat. Przede wszystkim konsumenci są coraz lepiej wyedukowani i wiedzą, że czarny napar działa pobudzająco na organizm. Oczywiście odpowiednio zaparzony.

To, o czym warto pamiętać, to fakt, że czarna herbata nie lubi kilkukrotnego zaparzania, ponieważ traci wtedy swoje właściwości. Optymalnym sposobem na przygotowanie wartościowego napoju jest zalanie herbaty wrzątkiem i parzenie jej od 2 do 5 minut. Wtedy herbata uwalnia bogactwo smaku, aromatu oraz składników odżywczych. Co ważne, im krótsze parzenie, tym herbata działa bardziej pobudzająco.

Parząc czarną herbatę trzeba pamiętać, że na jej smak ma także wpływ proces przechowywania - herbata jest wrażliwym produktem naturalnym. Należy ją chronić przed ciepłem i przechowywać w suchym miejscu, najlepiej w szczelnie zamkniętym pojemniku, który zatrzyma jej specyficzny aromat. Herbata bardzo łatwo pochłania zapachy, dlatego należy unikać jej przechowywania obok intensywnie pachnących produktów takich jak przyprawy i kawa.

Herbata czarna i zielona wytwarzana jest z tej samej rośliny, różnicę w smaku i barwie uzyskuje się dzięki odmiennemu procesowi przetwórstwa. Herbata czarna poddana jest fermentacji, w czasie której liście zmieniają kolor i uzyskują charakterystyczny aromat.  Herbaty czarne produkowane są między innymi na plantacjach indyjskich, chińskich i afrykańskich. Znane i cenione są herbaty wywodzące się z prowincji Assam oraz z Cejlonu na Sri Lance.

- W TEEKANNE oferujemy czarne herbaty z najlepszych upraw świata, w tym właśnie z prowincji Assam. Te herbaty wyróżnia czysty i mocny aromat ? dodaje M. Rymski.

To właśnie dobre pochodzenie liści herbacianych gwarantuje pijącym wysoką jakość napoju oraz optymalną zawartość składników odżywczych i witamin. 

Koncern TEEKANNE to 130 lat doświadczenia w zakresie produkcji herbaty. Wykwalifikowani specjaliści nieustannie pracują nad stworzeniem kolejnych, oryginalnych wariantów smakowych herbaty, które dostarczają niezapomnianych wrażeń konsumentom w różnych zakątkach świata. Siedziba firmy TEEKANNE POLSKA mieści się w Krakowie, a główna filia znajduje się w Dusseldorfie, w Niemczech (TEEKANNE GmbH & Co. KG).W asortymencie TEEKANNE Polska znajdziemy wiele rodzajów herbat, ponad 80 różnych produktów, które można znaleźć na sklepowych półkach nie tylko w Polsce, ale też w wielu krajach europejskich. 

 

Więcej informacji: 
http://teekanne.pl/
http://herbatarozgrzewa.pl/
https://www.facebook.com/herbatateekanne

Authors

Related posts

Top